Still Wines
- ТИХІ ВИНА -

Тихі вина: види та характеристики

– Ви любите тихі вина?
– Я віддаю перевагу неголосним!

Чомусь в нашій країні словосполучення «тихі вина» не користується великою популярністю. Тихі вина, тобто без вуглекислого газу в складі, які не ігристі, прийнято називати «звичайними». А ігристі у нас, за традицією, що тягнеться ще з Радянського Союзу, називають шампанскими. Але, звичайно, така «градація» неправильна.

Якщо у вині немає гри бульбашок, таке вино називається тихим.

Якими бувають тихі вина?

Склад тихих вин

Тихі вина бувають столовими та спеціальними (кріплені), в залежності від кількості цукру в складі.

Столові тихі вина поділяються на:

  • Сухі
  • Напівсухі
  • Напівсолодкі
  • Солодкі

Сухі вина в складі мають цукру не більше 4 грамів на літр.

Напівсухі вина містять трохи більше цукру, від 4 до 18 грамів на літр.

Напівсолодкі вина мають від 18 до 45 грамів цукру

Солодкими називаються вина, в складі яких не менше 45 грамів цукру.

Кріплене вино – тип алкогольних напоїв, в які додаються спиртовмісні продукти, наприклад, чистий винний спирт. Через це вони мають велику міцність і більшу наявність цукру в складі.

Кріплені вина діляться на:

  • Міцні
  • Солодкі
  • Напівдесертні
  • Десертні
  • Лікерні

У міцних винах цукру від 30 до 120 грамів на літр напою

Солодкі можуть містити до 150 грамів. Напівдесертні 50-120, а десертні 160-200.

У лікерних винах допускається 210-300 грамів цукру на літр.

Але це – далеко не єдиний показник класифікації тихих вин. Величезне значення має також витримка алкогольного напою.

Витримка

За цим показником вина ділять на:

  • Марочні
  • Витримані
  • Колекційні

Марочні

Марочними винами називають високоякісні алкогольні напої, створені відповідно до визначеної технології. Такі вина більше року витримуються в дубових бочках.

Дубові бочки – традиційний варіант ємності, в яких бродить сусло. Така тара вважається ідеальною, оскільки дарує алкогольному напою унікальні аромати і речовини, здатні поліпшити смак вина.

Марочне вино відрізняє збалансований і благородний смак, який з часом не втрачається, а навпаки, стає більш насиченим.

Витримані

Витримане вино – це алкогольний напій підвищеної якості, який перед розливом у пляшки витримується не менше шести місяців.

Колекційні

Колекційне вино – мова йде про марочні вина особливо високої якості, витримка яких триває не менше 6 років. Половину цього часу вино повинно провести в дубових або металевих бочках, а іншу частину терміну – в пляшках в умовах винного сховища.

Вина також діляться в залежності від кольору винограду, який використовується в приготуванні напою. І ця градація буде, мабуть, найбільш зрозумілою для сучасного споживача.

  Назва   Країна   Сорт винограду     Кондиція   Міцність
  I Heart Riеsling     Німеччина   Рислінг   Біле напівсолодке       12%
  I Heart Merlot     Іспанія   Мерло   Червоне напівсухе     12%
  I Heart Shiraz     Іспанія   Шираз   Червоне напівсухе     12,5%
  I Heart Sauvignon Blanc     Центральна Іспанія   Совіньйон Блан   Біле напівсухе   12%
  Yvon Mau Merlot     Франція   Мерло   Красное сухое   12,5%
  Yvon Mau Cabernet Sauvignon     Франція   Каберне Совіньйон   Красное сухое   12,5%
  Yvon Mau Sauvignon Blanc     Франція   Каберне Совиньйон   Белое сухое   11%
  Comtesse Thibier Chardonnay     Франція   Коломбар / Шардоне   Белое сухое 12%
  Comtesse Thibier Merlot     Франція   Мерло   Красное полусухое   12%
  Rachelle Merlot     Франція   Мерло   Красное сухое   12%
  Saint-Emilion     Франція   Мерло   Красное сухое   12%
  Domaine de la Gypière     Франція   Гренаш, Сінсо, Каріньян, Сіра, Ролик     Рожеве   12%
  Grand Frais Bordeaux   Франція   Совіньйон Блан, Семільйон, Мюскадель     Біле сухе   12,5%
  Comte Du Haut Lescourey   Франція   Совіньйон Блан, Семільйон, Мюскадель     Біле сухе   12%

Колір винограду

  • Білі вина
  • Рожеві (розе)
  • Червоні вина

Білі вина

Звичайно, вино, яке називається білим, не матиме колір молока. Градація кольорів в цьому випадку дуже широка – від світло-солом’яного до насичено пшеничного або навіть бурштинового кольору.

Буде помилкою думати, що білі вина виготовляються тільки з зеленого винограду. Насправді біле вино може отримати з винограду будь-якого сорту і кольору, навіть рожевого. Чому так буває?

Справа в тому, що на колір напою впливає тільки колір шкірки винограду, а якщо її не використовувати, м’якоть ніяк не зробить колір більш насиченим. До слова, білі вина, виготовлені з рожевого винограду без шкірки, за смаком легші, і користуються величезною популярністю.

Звичайно, існують так звані виноградні сорти «фарбарі», які ніяк не можна використовувати у виробництві білого вина, але їх не так багато. Крім того, виготовляючи біле вино, потрібно регулювати температуру, періодично охолоджуючи напій.

Найпопулярніші винні сорти білого винограду:

  • Аліготе (Франція).
  • Мцване (Грузія).
  • Рислінг (Німеччина).
  • Мускат (Україна) та багато інших.

I Heart Riеsling – вино, з якого, мабуть, сміливо можна починати знайомство з білими алкогольними напоями. Riеsling – сорт винограду, що почав свою подорож світами з Німеччини. Незважаючи на те, що цей виноград вирощується по всій Європі, він традиційно вважається прерогативою німецького народу. І не дарма – з його появою пов’язана дуже красива легенда.

Раніше, коли тільки правитель давав дозвіл на збір винограду для створення вина, один винороб чекав гінця з дозволом владики. Але гонець затримався в дорозі, ймовірно, на нього напали розбійники або хмільні веселощі в якомусь придорожньому трактирі. Але суть в тому, що гонець прийшов на кілька місяців пізніше, ніж звичайно, і власник винограднику був змушений почати збір набагато пізніше, ніж прийнято. І це було удачею, тому що рислінг – пізній сорт винограду, і його смак тільки розкрився завдяки тому, що його не зібрали влітку.

Рожеві вина (розе)

Існує популярна думка, що рожеве вино отримують шляхом змішування червоного і білого, такий собі винний коктейль. Це нехай і широко поширений, але міф. Хоча частка правди в ньому є. Наприклад, ігристе просекко розе якраз і виходить, коли до білого сорту винограду додають червоний піно нуар. Але в світі тихих рожевих вин існує зовсім інший підхід. І якщо вам цікаво про нього дізнатися, читайте цей текст далі.

Як ми вже зрозуміли, колір вина залежить зовсім не від кольору винограду, а від кольору шкірочки. І якщо дозволити вину нетривалий контакт із шкіркою темного винограду, на виході отримаємо рожеве вино, яке у світі цінителів називається романтичним словом розе. Дійсно, колір вина таємничий, ніжний, як ніби створений для побачень або для тих чарівних вечорів, коли хочеться дивитися на захід і мріяти.

Як давно ви дозволяли собі подібну розкіш? Якщо навіть згадати не можете, тоді зараз саме час. І якщо ви чекали знак, то він перед вами. Тому що вино розе створено саме для подібних моментів. Додайте сюди ще той факт, що виробники рожевого, заручившись підтримкою маркетологів і дизайнерів, намагаються створювати для своїх алкогольних напоїв гарні етикетки і навіть чаклують над формою пляшки. Тому придбати пляшку такого напою, щоб розслабитися, забути про повсякденну суєту – найкращий подарунок, який ви можете зробити самому собі або коханій людині.

Головне – дочекатися гарного заходу сонця. Не забудьте при цьому загадати бажання, в такі моменти, коли ви пропустите крізь себе атмосферу свята і радості, існує величезна ймовірність того, що ваші мрії здійсняться в найкоротший термін. І винуватцем цього буде та сама горезвісна пляшечка розе, яку ви вже точно замовляєте в інтернет-магазині, читаючи ці слова. Ну що ж, все-таки гарне вино творить чудеса, а смак, який ви відчуєте на губах при першому ж ковтку, ви точно не забудете ніколи. Це ми можемо вам цілком і повністю обіцяти, навіть гарантувати.

Рожеве вино вважають за краще робити практично з будь-яких сортів червоного винограду. Найчастіше винороби для створення своїх шедеврів використовують виноград сортів Гаранча, Санджовезе, Мурведр, Каріньян, Сенсей. Франція, звичайно, диктує свою моду в створенні вина, не дарма деякі цінителі алкогольних напоїв називають цю країну винною столицею світу. Тут існують свої закони і традиції. Що стосується рожевого тихого вина, то у Франції такий напій частіше роблять із Піно Нуар. Має свої відмінності і Австралія, тут для виробництва розе використовують виноград сорту Шираз.

Виготовляють рожеве вино і з білого винограду, наприклад, з рожевого Мускату або Піно Гріджіо. Щоправда, білим виноград цих сортів вважається умовно – його ягоди яскраво-рожеві або навіть червоні. Рожеве вино з нього має цікавий колір світлої полуниці. Кращим вважається Рамат з Піно Гріджіо, яке випускається в італійському регіоні Фріулі.

Але ми захопилися, але ж попереду нас чекає багато цікавого з приводу червоних тихих вин, які є дуже популярними в усьому світі.

Червоні вина

Напевно, кожен з нас безпомилково погодиться з тим, що червоне вино – алкогольний напій, який виготовляється із темношкірих сортів винограду. Так, саме тут якраз нам знадобляться шкірочки винограду, чий пігмент, як виявилося, так сильно впливає на колір кінцевого напою. І червоне вино увесь свій насичений колір отримує зі шкірки ягід, що містять якісь антоціани (так називаються ті самі фарбувальні пігменти). Ми ж пам’ятаємо, що м’якіть ягід більшості сортів безбарвна, і часто просто ніяк не впливає на відтінок нашого напою в бокалі. Щоб імениті сомельє здивовано не піднімали брову на цьому моменті, поспішаємо уточнити, що колір у м’якоті все ж є, але він дуже блідий, з невеликими відтінками зеленого.

Звичайно, з кожного правила є виняток, і в цьому випадку воно теж є. Ми говоримо про сорти з забарвленою м’якоттю, які французи називають красивим збірним терміном «тантюрье» (люблять жителі Франції придумувати чіткі назви до кожного явища, за що, втім, не будемо їх засуджувати). Прикладів такого винятку знайдеться не так і багато, до них належить відомий кожному жителю нашої країни популярний сорт сапераві, що з грузинського навіть перекладається як «фарба».

Але що ж істотно відрізняє червоні вина від інших? Невже тільки колір?

Звичайно, ні. У класифікації червоних вин все не так просто, і вони, в свою чергу, також діляться на групи за різними напрямками:

Існує кілька стилів червоного вина, з яких починається грандіозне винне різноманіття і чарівництво.

Повнотілі червоні вина

Для любителів насиченого смаку, який залишає довгий післясмак. Такі алкогольні напої у складі мають набагато більше танінів, високий рівень алкоголю. Чи варто згадати про багатий насичений смак і щедрі фруктово-ягідні аромати, які довго залишаються в нашій пам’яті.

Такі вина однозначно відмінно поєднуються з будь-яким м’ясом, барбекю, грилем, шашликами і навіть найгострішими стравами. Спробуйте, ви будете в захваті!

Червоні вина середньої міцності

Червоні вина середньої міцності – вина, які простіше простого поєднувати з будь-якими стравами, як простими, так і вишуканими. Класичні приклади таких вин – Санджовезе і Мерло. Такі алкогольні напої можуть бути високотаніннимі і ніжними, як шовк, з м’яким фруктовим смаком – у цьому випадку значення має регіон, де був вирощений виноград і виготовлене вино.

Іспанія – найщедріший постачальник червоних вин середньої міцності. Зверніть увагу на родзинку іспанського виноробства – I Heart Merlot. Червоне напівсухе – воно стане відмінним доповненням як до дружньої бесіди, так і до ділової вечері. Припаде до смаку всім. А це все завдяки неймовірному смаку, в якому букети свіжих вишневих ароматів. А чуйний ніс відчує свіжий фруктовий запах. Неймовірне вино, замовити його можна в інтернет-магазині champarty.com.ua

Взагалі сорт винограду Мерло (на етикетках ви, скоріш за все побачите позначення Merlot) – це перевірена роками класика французького Бордо. Про цей регіон ви ймовірно читали в книгах і навіть слухали в сучасних піснях. Пам’ятаєте, як співачка Йолка в своєму гучному хіті мріяла про те, щоб сидіти у французькому провінційному кафе і пити вино.

Легкі червоні вина

Легкі червоні вина знайдуть свого поціновувача серед людей, які не люблять потужні алкогольні напої, що відлякують їх різким смаком або занадто великим ступенем сп’яніння. Але ці вина користуються попитом як серед новачків, так і винних знавців і гурманів. Все тому, що кожне вино добре під певний привід. Якщо мова йде про спекотний літній вечір або навіть день – тут келишок, а то і два легкого червоного вина точно доведеться впору.

Вина описаного стилю стилю менш танінні, з яскраво-вираженою кислотністю і низьким відсотком вмісту алкоголю. Так що сміливо беріть пляшечку навіть на ділову зустріч – розмові і роботі вона не завадить, а от лід і прохолоду між співрозмовниками пом’якшить запросто.

Напишіть нам з будь-яких питань

Натискаючи на кнопку, ви даєте згоду на обробку персональних даних та погоджуєтеся c політикою конфіденційності